BELEF 2010
Električni orgazam
Kazna za uši
Beogradska tvrđava
23. jul 2010.

24. jul 2010.

 
 
 
  Sinoć je publika u okviru BELEFA 2010 bila u prilici da vidi dva odlična benda, jednog koji se ubraja u osnivače Novog talasa 80-tih  (El. Org.) i jednog koji je bio nosilac generacije 90-tih (Kazna za Uši).

Električni orgazam predstavlja jednu od tri grupe koje se smatraju začetnicima Novog talasa na beogradskoj sceni. Uz Šarla Akrobatu i Idole oni se pojavljuju na esencijalnoj kompilaciji Paket aranžman koju je tada objavio zagrebački "Jugoton". Sve tri grupe su bile proizvod novog čitanja tadašnjeg punka i new wavea koji se u drugoj polovini 70-tih pojavio u Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. 1980. godina, godina objavljivanja ove kompilacije je i godina smrti Josipa Broza Tita i završetak jednog  bezbrižnog perioda u  životima našeg naroda pa tako i omladine. Taj trend je imao svoj produžetak, pa kakav on bio i u 80-tim, koje predstavljaju pravi procvat moderne urbane muzike ali i prvi početak svoje suprotnosti što je kulminiralo u 90-tim godinama-turbo folka.



Svojim prvim snimcima "Zlatni Papagaj", "Vi", "Nebo", "Konobar" i prvim albumom Električni orgazam je bio pravi proizvod tadašnjeg urbanog života kada nismo ni slutili šta nas čeka u sledećoj dekadi, a što se polako pojavljivalo kako su 80-te odmicale. Zapitanost, komentar na tadašnji život, a još više intimno preispitivanje prošlosti i očekivanje (možda) bolje budućnosti ocrtava se i u radu Električnog orgazma na albumima Lišće prekriva Lisabon, Kako bubanj kaže i Sanjam, letim, dišem.
Koncertna aktivnost Električnog orgazma ovog leta, kao jedinog opstalog predstavnika prvog novog talasa, usmerena je i na objavljivanje novog albuma (To što vidiš to i jeste) koji se očekuje u septembru.

Prvi su na binu izašli članovi grupe Kazna za uši. Ovaj bend je zajedno sa grupama Presing i Overdose, predstavljao zvuk 90-tih, zvuk onih koji se tih teških godina nisu predavali. Posle dugo vremena reaktivirana trojka na čelu sa Ivanom Đorđevićem Ivekom (glas, gitara) je dobro otprašila svoj set  uključujući i pesme "Ljudi koji nemaju muda" i "Dajem ti sve". Punokrvni gitaristički zvuk, jake melodije, angažovani tekstovi - sve ono što je odlika KZU bilo je prisutno i sinoć. Publika ih je dobro primila i još bolje ispratila.



"Hedlajneri" večeri, Električni orgazam na scenu su izašli u 22:40 u sledećoj postavci - Srđan Gojković Gile - glas, gitare, Ljuba Đukić - glas, klavijature, Zoran Radomirović Švaba - bas, prateći vokali, Branislav Petrović Banana - gitare, prateći vokali i Blagoje Nedeljković Pače - bubnjevi.
Ljuba je pozdravio publiku sa: "Dobro veče ljudi" i otvorio koncert sa kultnim hitom iz osamdesetih, "Konobar". Publika se odmah uskomešala i počelo je skakanje. Na to je Gile rekao: "Hvala, hvala!"
Zatim su El. org. zapržili "Mentalno retardirana osoba", gde je većina prisutnih pevala sa njima što se nastavilo i u "Igra rockenrol cela Jugoslavija" gde se i vaš izveštač takođe pridružio publici. Ovo je bio prvi veliki emotivni trenutak na koncertu, a bilo ih je još.
Prijatno iznenađenje bilo je izvođenje obrade "Man Who Sold the World" Davida Bowiea sa cover albuma Les Chansones Populaires, gde je opet pevao Ljuba. Nakon pesme "Protiv sebe" (sa albuma Harmonajzer), sledi "Krokodili dolaze", i ponovo sva publika je pevala sa grupom. Gile je zatim zatražio da se “priguši svetlo” pa je u polumraku grupa izvela ambicioznu psihodeličnu kompoziciju "Leptir" sa albuma Lišće prekriva Lisabon. Izuzetno zanimljiva, odskakala je od ostalog repertoara benda.
"Sada je kraj" u totalnom Stones fazonu, kao i feelingom slična "(Hajde bejbe) Daj da vidim sad" Ljuba je pevao "Ja ne mogu ništa, a ti možeš sve" a onda je Gile "rasturio" sa "Ja sam težak ko konj".


"Vreme je za akciju" pozivao je Ljuba, a zatim je otpevao i novu pesmu "Nemaš nikom ništa da daš" sa budućeg albuma. Gile je uzvratio sa "Spojimo se sad".
U publici je bio pravi delirijum, a na bini se nije znalo ko bolje svira. Svi su bili puni pozitivne energije.
Gile i Banana su "pleli" gitarama, Ljuba je plenio svojim klavijaturama, a Švaba i Pače su predstavljali izuzetno vitalnu i inventivnu ritam sekciju.

Kraj oficijelnog dela označilo je izvođenje "Kako bubanj kaže" - gde je Gile ubacio“ kako Čavke kaže” kao sećanje na preminulog originalnog bubnjara benda,Čavketa i izvođenje jedne od najomiljenijih pesama "Nebo" sa Ljubom kao glavnim vokalom.
Bis je došao maltene odmah i bio je “brz i ubitačan”.
"Baby, baby", verzija "Locomotion" i kao šlag na torti - "Zlatni papagaj".
Gile se u ime grupe oprostio od publike, najavio novi album za jesen i obećao promotivne koncerte.
Šta reći nego oduševljeno “AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA”.
Napokon pravi rokenrol koncert, za dušu i telo. Majstori ostaju majstori. Svaka čast!

Fotografije sa koncerta




tekst - Slobodan Vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


BELEF 2010
Zoran Predin
Beogradska tvrđava
17.07.10.





BELEF 2010
Disciplina kičme

Beogradska tvrđava
16.07.10.




EXIT 2010
Petrovaradinska tvrđava
Novi Sad
08. -11.07.10




Summertime Festival 2010
Jeff Beck
07.07.10.




Summertime Festival 2010
Fred Wesley & The New JBs
Tower Of Power
The Temptations review
Sava Centar
05.07.10.




Summertime Festival 2010
Dee Dee Bridgewater
Sava Centar
03.07.10.




Neno Belan
Bašta SKC-a
01.07.10.




Skunk Anansie
Bašta SKC-a
28.06.10.




Blues Stock festival
Billie & The Kids
Beogradski hipodrom
26.06.10.